Doorstromen? Hoe dan?

In de jaren '70 en verder werden mensen gestimuleerd om een woning te kopen. De economie was groeiend, de lonen stegen elk jaar en door de belastingmaatregelen was kopen aantrekkelijk geworden.

 

Vele mensen grepen die kans en wisten een (nieuw) huis te bemachtigen. Met een hypotheek van 30 jaar die in de loop van de tijd werd afgelost bouwde men op die manier een mooi kapitaaltje op. Natuurlijk ging dat niet altijd gemakkelijk en moest er vaak zuinig worden omgesprongen met het geld. Zuinig op de spullen en er lang mee doen. Geen dure reizen en een bescheiden auto.

 

Na de pensionering is het inkomen behoorlijk gedaald en is het fijn om lage woonlasten te hebben. Maar dan komen de gebreken en wordt het wonen in een huis met de slaapvertrekken op de bovenverdieping een probleem. En de tuin bijhouden gaat ook niet meer zo goed. Wat te doen?

 

Een gelijkvloerse woning kopen of huren? HW-wonen heeft wel huurappartementen maar die zijn schaars en meestal niet in de plaats die je zoekt en de appartementen zijn meestal erg klein met vaak maar 1 slaapkamer en een klein balkonnetje.

 

In de particuliere sector is er meer aanbod en diversiteit maar liggen de koop- en huurprijzen een stuk hoger dan bij HW-wonen. Huren boven de €1000,- per maand zijn normaal. En voor een mooi koopappartement betaal je al gauw €275.000,-. De meesten kunnen dat niet betalen of krijgen de hypotheek niet rond.

 

Daarom heeft de gemeenteraad de opdracht gegeven aan het College om te onderzoeken op welke wijze er toch woningen kunnen worden gebouwd tot een prijs van €200.000,-. Zowel voor de senioren als voor starters. En zowel voor de verkoop als voor de verhuur. We hopen hiermee de doorstroming weer wat te bevorderen zodat gelijkvloers wonen voor ouderen bereikbaar wordt en er weer woningen vrijkomen voor de jongeren. We verwachten dit najaar een antwoord te krijgen over de mogelijkheden hiervan.

 

 

Leen van Prooijen, raadslid Hoeksche Waarde Senioren Partij