Wandelen in de Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard is echt mooi. De afgelopen corona-maanden ben ik op zoek gegaan naar plekjes in de HW die niet zoveel bezocht worden door de inwoners. Ik woon zelf al 42 jaar in de HW en ik ben op heel veel mooie plaatsen nog nooit geweest. Elke maand pik ik er een leuke wandelroute uit.

 

Hopelijk maak je deze wandelroutes ook!

 

Heb je hierover een opmerking of suggestie? Mail het naar Peet van Meel, hwspartij@gmail.com.

Wandeling gorzenbos

De eerste wandeling gaat naar het Gorzenbosch. Ik zie velen al denken ”het Gorzenbosch”? Waar ligt dat? Ik wist het ook niet, maar de meesten van ons tuffen er regelmatig langs als men met de auto vanuit Barendrecht door de Heinenoord tunnel komt. Dan ziet men rechts het bord “Hoeksche Waard” en daar aan de rechterkant ligt het prachtige bos.

 

Hoe komt u daar om een mooie wandeling te maken? Heel eenvoudig:

 • Je neemt de fiets (auto kan natuurlijk ook, maar het is moeilijk parkeren daar)
 • Neem de weg tussen de Rabobank en het busstation vanaf de N217
 • Aan het eind ga je naar links en voor de overgang van de A29 ga je naar rechts langs de A29
 • Rij door tot aan de Maas (dit kan natuurlijk ook vanaf Heinenoord, via de andere kant van de A29)
 • Bij het gele gebouw boven de Heinenoordtunnel (aan de kant van Heinenoord) ga je het Gorzenbosch in (zie foto)
 • Volg het pad, stap over de vele omgevallen bomen heen, geniet van het prachtige bos en na een klein uurtje kom je het bos uit en zie je het bord “Hoeksche Waard” dat langs de A29 staat.

 

Ben je het wandelen nog niet zat, dan kan je ook nog “de Buitenzomerlanden” in. Dat is het mooie natuurgebied aan de andere kant van de A29 richting Puttershoek. Geniet nu nog van deze twee prachtige natuurgebieden, want binnenkort worden daar mogelijk de 1000 bomen gekapt, dus geniet er nog van zolang het kan.

Landgoed de Eeckelaer

Deze wandeling start in Puttershoek, aan het begin van de Molendijk.

 

Ben je woonachtig in Puttershoek dan wandel je via het Schouteneinde de Molendijk op, kom je met de fiets of auto? Parkeer deze dan op het terrein waar eens de Posthoorn (zie bovenstaande foto) heeft gestaan, waar menigeen in het verleden nog leuke uurtjes heeft doorgebracht.

 • Loop richting de molen, een stukje voorbij de molen zie je een trap naar beneden (zie onderstaande foto). Daar begint de wandeling. Beneden aan het trappetje zie je aan de rechterkant het gesloopte gemaal en wat andere troep, daar zal binnenkort de bouw starten van hele mooie waterwoningen (de Waterborg).      
 • Loop langs het water en aan de rechterkant zie je het begin van het prachtige 'landgoed de Eeckelaer.
 • Aan het einde kom je bij een bruggetje. Ga deze over en na een meter of 50 heb je rechts een hek met een klein bruggetje, ga deze over en loop een meter of 10 door en sla dan linksaf.
 • Volg het pad aan de rechter kant van de sloot. Blijf het pad volgen en ga aan het einde weer rechtsaf en volg de sloot aan uw linkerkant, u komt langs een paardenbak.
 • Rechts ziet u het mooie landgoed de Eeckelaer en links het prachtige cultuurhistorische polderlandschap. Een stukje verderop komt u langs wat woningen aan de linkerkant en ook aan het aan het eind van het landgoed. Ga daarna links de poort door, loop een stukje verder en ga rechtsaf de Laan van Heemstede op richting uw auto of fiets.

Een mooie wandeling van zo’n 1 ½ uur!